Tilmeld nyhedsbrev
Så holder vi dig opdateret.

ESG-rapportering skal være nemt

– og er vigtig for din og dine kunders fremtid

Skrevet af tekstforfatter, Susanne Holm, susanneholm.dk

Du kender sikkert allerede alle begreberne… ESG-regnskab, bæredygtighedsrapportering, grønt regnskab, væsentlighedsanalyse, dobbelt væsentlighed mv. Der tales og skrives meget om ESG og ESG-rapportering, så nu har FDR gjort det nemt for revisor at konvertere de gode intentioner til reel handling. I dette interview sætter Danske Revisorer fokus på FDRs ESG-uddannelse, hvor formand for FDR, Jesper Præst og organisatorisk formand for FDR, Carsten Hedegaard Fohlmann fortæller stort og småt om uddannelsen, som løber af stablen den 8. og 9. oktober 2024 i Ishøj samt den 4. og 5. november 2024 i Middelfart.

Som noget helt nyt introducerer FDR en ESG-uddannelse. Uddannelsen er et 30-timers kursusforløb, hvor kursisterne bliver klædt på til at kunne udarbejde en ESG-rapport. Hvis du er godkendt revisor, vil du også kunne afgive erklæringer med denne uddannelse i rygsækken.

Til en start kunne Danske Revisorer godt tænke sig at vide lidt om de to formænds tanker for, hvorfor FDR som brancheorganisation skal udbyde denne uddannelse, hvortil Jesper Præst svarer:

 ”Grundlæggende er det en stor opgave at få uddannet tilstrækkelig mange indenfor området. Vores medlemmer skal i hvert fald have mulighed for at komme med på bølgen, så de ikke bliver hægtet af. Det er vigtigt, at vores medlemmer ved, hvad det handler om, så vi som revisorer kan rådgive virksomhederne om ESG. Det skal være tydeligt, at det her er noget, som virksomhederne kan bruge til noget og ikke ser som et nødvendigt onde på grund af den frygt, vi ellers ser i samfundet på området,” siger Jesper Præst med alvorlig stemme og fortsætter i et lettere toneleje:

”Vi ønsker selvfølgelig også at byde andre end vores egne medlemmer ind på uddannelsen. Vores uddannelse adskiller sig fra mange af de andre, der bliver udbudt, ved at være praksisfaglig og ikke alt for højakademisk – altså praktisk håndgribeligt, hvilket FDR jo i det hele taget er kendt for.”

Hertil supplerer Carsten H. Fohlmann: ”De godkendte revisorer har via en overgangsordning til udgangen af 2025 til at tage denne uddannelse, hvis de vil afgive erklæringer på denne type opgaver. Det må vi som brancheorganisation støtte op om. Efter den 31. december 2025 skal revisorer tage en ekstraordinær eksamen for at kunne afgive bæredygtighedserklæringer.”

En praksisfaglig ESG-uddannelse

I kursusbeskrivelsen lægger I op til, at man ikke behøver at være revisor for at deltage på uddannelsen – hvem er målgruppen sådan mere konkret?

Carsten H. Fohlmann er ikke længe om at gribe ordet: ”Jamen målgruppen er alle, der vil arbejde med ESG-rapportering, herunder revisorer, regnskabskonsulenter, bogholdere, virksomhedsledere, konsulenter og enhver, der er interesseret i at forstå og anvende ESG-rapportering i deres arbejde. Uddannelsen er praktisk orienteret, og vores målsætning med uddannelsen er, at deltagerne får den viden, man skal have for at lave en rapportering og dernæst viden om, hvordan rapporteringen kan bruges til noget hjælpsomt og konkret i forhold til at udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning. Og dernæst selvfølgelig, at vi som revisorer får mulighed for at afgive erklæring på området.”

Carsten H. Fohlmann fortsætter efter en lille refleksionspause: ”Der er derfor heller ikke krav om nogle specifikke forudsætninger for at deltage på uddannelsen udover en generel forståelse for virksomhedsdrift, da dette trods alt klart vil være en fordel for at kunne følge med.”

Jesper Præst fortsætter med eftertænksom stemme: ”Vi kan jo egentlig sige, at det, der sker lige nu, er, at virksomhederne skal stå til ansvar for det, de siger, og rent faktisk så også gøre det. Det giver klart incitament til at tænke på en anden måde og dermed indtænke en helt anden strategiproces, og det skal virksomhederne vænne sig til.”

Udbytte i tråd med bekendtgørelsen

Uddannelsen er sammensat med udgangspunkt i Bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revisorer, hvor et udpluk af afsnittet om efteruddannelse indenfor bæredygtighedsrapportering lyder som følger:

Efteruddannelse med henblik på godkendelse til afgivelse af erklæringer om bæredygtighedsrapportering

  • 8. Erhvervsstyrelsen godkender en revisor efter revisorlovens § 3 c, hvis revisor har deltaget i efteruddannelse, der har omfattet:
  1. Juridiske krav og standarder for udarbejdelse af bæredygtighedsrapportering.
  2. Bæredygtighedsanalyse.
  3. Due diligence-procedurer for så vidt angår bæredygtighedsspørgsmål.
  4. Juridiske krav og standarder for erklæring om bæredygtighedsrapportering.

På uddannelsen får deltagerne netop viden om, hvordan man udarbejder ESG-rapportering for egen virksomhed samt identificerer og implementerer strategier til at forbedre virksomhedens ESG-aftryk. Dernæst giver uddannelsen indsigt i, hvilke oplysninger der skal bruges til erklæringsarbejdet, så man kan rådgive og assistere virksomheder til udarbejdelse af ESG-rapportering samt som godkendt revisor udarbejde erklæringer på ESG-rapporteringer.

I mere detaljeret form bliver kursisten klædt på med viden om:

  • Hvorfor ESG-rapportering, og historien bag
  • Parlør, struktur og regler
  • Gennemgang af de 12 standarder indenfor områderne E (Miljø), S (Social) og G (Ledelsesmæssig styring)
  • Dialogen mellem revisor/rådgiver og virksomhed
  • Dobbelt væsentlighedsanalyse
  • Dataindsamling og -analyse
  • Taxonomi, regnskabspraksis mv.
  • Erklæringstyper, skøn og ISA’ere (International Standards on Auditing)

Jesper Præst fortæller: ”På uddannelsen omsætter vi teoretisk viden til praksisnær viden, så det bliver til at arbejde med, og så deltagerne får mod på og lysten til at prøve det af. Vi ved godt, der er meget arbejde i det – helt bestemt. Men udbyttet er jo også – ikke at forglemme – at ESG-revisorerne/ESG-konsulenterne kommer ind i et læringsmiljø – et fællesskab og netværk, hvor vi sammen kan blive dygtigere.”

”Det bliver i det hele taget en god blanding af teori og praksis,” supplerer Carsten H. Fohlmann og fortsætter: ”Vi har et praktisk eksempel – en case – med, som vi gennemgår og arbejder ud fra på uddannelsen. Det vil derfor ikke være muligt at få gennemarbejdet egne cases. Men vi opfordrer til, at kursisterne kan sende anonymiserede spørgsmål ind inden uddannelsen, så underviserne kan tage højde for de tvivlsspørgsmål, der er blandt deltagerne. På denne måde er det muligt at inddrage spørgsmål fra egen praksis. Undervisningen er netop tilrettelagt med fokus på afveksling og inddragelse af deltagerne. Gruppediskussioner, forelæsninger, praktiske øvelser og meget mere er også integreret i forløbet. Undervisningen består ud over to fysiske kursusdage også af ca. 15 timers online videoer, som kursisterne kan se, når de har tid – fleksibelt og nemt”.

Carsten H. Fohlmann fortæller, at online videoerne vil være tilgængelige for deltagerne fra cirka 14 dage før de fysiske kursusdage.

Særdeles vigtig for SMV-revisorerne også

Danske Revisorer er nysgerrige efter at vide, hvorfor det er relevant for SMV-segmentet også – det er jo de store virksomheder, der skal lave ESG-rapportering, hvortil Carsten H. Fohlmann uden tøven svarer:

”10% af mine kunder kommer jeg til at skulle rådgive om og lave ESG-rapportering på i løbet af de kommende måneder – det her bliver meget hurtigt aktuelt for SMV-revisoren også. Den lille virksomhed begynder – og mærker det allerede – at de bliver mødt med krav om ESG-ansvar fra deres kunder, så kravet ”smitter” i hele kæden. Derfor kommer de små virksomheder til at skulle lave en eller anden form for rapportering på det alligevel, hvis de ikke vil miste deres kunder – det er desværre allerede sket for nogle på denne baggrund, fordi de ikke havde styr på deres ESG. Når de store virksomheder skal rapportere i detaljer, har de brug for ESG-viden fra SMVerne som deres leverandører.”

Carsten H. Fohlmann fortsætter efter et lille ophold med alvor i stemmen: ”Samtidig er det jo også sådan, at jo mere vores branche bliver digitaliseret og automatiseret, jo mindre af en bestemt type af opgaver bliver der for os, så dette felt med ESG er et nyt arbejdsområde, vi er nødsaget til at sætte os ind og tage imod, så vi ikke kommer til at mangle arbejde i fremtiden – det er bare vigtigt at følge med her.”

Kompetente undervisere

Kursisterne bliver på uddannelsen undervist af mere end ti eksperter fra blandt andet Syddansk Universitet, interesseorganisationer og konsulentvirksomheder. Underviserne er blandt landets dygtigste undervisere og eksperter indenfor ESG-området, herunder Jesper Præst, statsautoriseret revisor, Boye Rynord, statsautoriseret revisor og bæredygtighedsrevisor samt Carsten H. Fohlmann, Revisor FDR og så de oplistede undervisere nedenfor:

Øvrige undervisere på uddannelsen:

  • Janni Krath, underviser og ESG-konsulent – vil være gennemgående på uddannelsen med sin allround viden på området.
  • Dennis van Liempd, Associate Professor på Syddansk Universitet og Jochen Theis, Associate Professor på Syddansk Universitet, som begge optræder på undervisningsvideoerne om historien og teorien bag ESG-rapporteringen. 
  • Marianne Lyngberg Nilsson, Chefkonsulent hos Cabi. Marianne L. Nielsson er ekspert på området om udsatte medarbejdere og underviser på en video om måling, indregning mv. vedrørende udsatte på arbejdsmarkedet i relation til standarden S1 om virksomhedens egne ansatte.
  • Gine Maltha Kampmann, direktør hos Tænketanken Equalis, underviser på en video om standarden S1 med hovedvægt på ligestilling. 
  • Lone Wandahl Mouyal, Lektor i erhvervsret og bæredygtighed, Københavns Universitet, underviser på en video om taksonomien mv.

 

Carsten H. Fohlmann fortæller, at alle underviserne har speciale i og arbejdet med området i mange år og fortæller tillige: ”På sigt forventer vi at få samlet mere end 30 timers online materiale, så vi på den måde får samlet et bibliotek af viden.”

Certificering

FDR skriver på hjemmesiden, at kursisterne kan blive certificeret efter endt uddannelse. Men hvordan foregår denne certificering, er vi nysgerrige efter at vide, hvortil Carsten H. Fohlmann forklarer med konsekvent stemme:

”Du skal have taget de 30 timers uddannelse, hvor du skal være fysisk til stede de 15 af timerne, og have taget de resterende 15 timer på online-platformen. Vi kan se i systemet, når folk har set videoen, da der ligger en registrering bag databasen, og efter hver video er der multiple choice spørgsmål, som kursisterne skal svare på. Nogle af videoerne er obligatoriske, og andre kan kursisterne frit vælge imellem. Når man er nået op på de 30 timers registreret undervisning, får man sin certificering. Efter endt uddannelse kan man enten kalde sig for samt benytte logoet ”FDR ESG-revisor” (for revisorer) eller ”FDR ESG-certificeret” for øvrige deltagere. Alle deltagere får adgang til FDRs kursusplatform med videoer og kursusmateriale i 12 mdr. efter deltagelse.”

Jesper Præst stemmer i og supplerer med:

”Kursisterne kan et år frem benytte logoet “FDR ESG-revisor”, såfremt man er medlem af FDR. Andre vil kunne benytte logoet “FDR ESG-certificeret”, og hvis man vil beholde certificeringen efter dette år, skal den opnåede viden vedligeholdes. Det gør man ved at deltage på webinarer eller fysiske kurser, der kommer i FDRs regi. Det bliver et krav, at man skal deltage i nogle opdateringskurser hvert år. Nogle vidensopdateringer bliver blot lagt ind på den online platform, og andre bliver med fysisk tilstedeværelse og tilmelding svarende til prisen for en almindelig kursusdag. Online-platformen bliver løbende opdateret og udbygget, så vi får lavet et helt bibliotek med relevant viden om ESG. Så længe man følger med i de årlige opdateringer, vil man have adgang til kursusplatformen, hvor man kan vedligeholde sin viden og opretholde retten til at benytte logoet, hvilket ikke blot styrker revisors faglige kompetencer, men også revisors troværdighed indenfor ESG-området.”

”Samtidig får vi skabt et værdifuldt fællesskab og netværk, så vi kan sparre med hinanden og bruge hinanden på den måde også – det her skulle gerne være læring for livet i et tempo, der passer til den enkelte,” siger Jesper Præst og fortsætter:

”Jeg håber, det bliver et aktivt læringsmiljø, hvor vi i fællesskab kan gøre os dygtige på området, så vi kan betjene så mange af vores kunder som muligt med den fornødne viden og kompetence. Det er vigtigt for at få så mange virksomheder til at lykkes som muligt,” slutter Jesper Præst med håbefuld stemme.

Der er vist ingen tvivl om vigtigheden af at dygtiggøre sig indenfor dette område, hvis man som revisor gerne vil sikre sine kunder og sine egne arbejdsopgaver i fremtiden. Kunderne kommer jo også til at stille krav til revisors kompetencer på dette område. Så gad vide, om du mon også skulle gribe til tasterne med det samme og finde uddannelsen her.

FDRs ESG-uddannelse løber af stablen den 8. og 9. oktober 2024 i Ishøj samt den 4. og 5. november 2024 i Middelfart.

Facebook
Twitter
LinkedIn