Tilmeld nyhedsbrev
Så holder vi dig opdateret.

Lønsumsafgift – hvornår og hvordan?

Lønsumsafgift er en afgift for virksomheder, der sælger momsfrie ydelser. Du kan trække lønsumsafgiften fra i skatteregnskabet som en driftsomkostning.

Virksomheder, der sælger momsfrie ydelser, og som skal registreres for lønsumsafgift er f.eks. læger, tandlæger, fysioterapeuter og alternative behandlere, psykologer, banker og taxavognmænd.

Det kan også ske, at du både har momsfrie aktiviteter og momspligtige aktiviteter. I denne situation er der tale om blandede aktiviteter.

Registreringsgrænse på 80.000 kr.

Virksomheden skal betale lønsumsafgift for indkomståret, hvis det beløb, der skal betales lønsumsafgift af (afgiftsgrundlaget), overstiger 80.000 kr. Hvis afgiftsgrundlaget ikke overstiger 80.000 kr. for indkomståret, skal virksomheden ikke registreres for og betale lønsumsafgift.

Der findes i alt 4 metoder til at beregne afgiftsgrundlaget. Det er virksomhedens aktivitet og organisationsform, der afgør, hvilken metode der skal benyttes, og dermed hvilket beløb der er virksomhedens afgiftsgrundlag. Hver metode har sin sats, som afgiftsgrundlaget skal ganges med for at finde frem til den lønsumsafgift, som du skal indberette og betale. Hvis virksomheden har lønsumsafgiftspligtige aktiviteter, der er omfattet af flere forskellige metoder, skal der laves en fordeling og betales lønsumsafgift for de aktiviteter, der vedrører den enkelte metode.

Indberetning ved blandede aktiviteter

Har din virksomhed både lønsumsafgiftspligtige og momspligtige aktiviteter, skal du kun betale lønsumsafgift af de lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Virksomheder, der både har aktiviteter med pligt til at betale lønsumsafgift og andre aktiviteter, skal på grundlag af en opdeling af virksomhedens regnskab fordele virksomhedens lønsum og over-/underskud på aktiviteter med lønsumsafgiftspligt og virksomhedens øvrige aktiviteter. En opdeling af regnskabet har til formål at sikre, at virksomheden kun betaler lønsumsafgift af de relevante aktiviteter.

Hvis virksomheden ikke har momspligtige aktiviteter, der overstiger registreringsgrænsen for moms på 50.000 kr., har den ikke pligt til at være momsregistreret. Alligevel skal regnskabet stadig opdeles i en lønsumsafgiftspligtig del og en momspligtig del, fordi virksomheden kun skal betale lønsumsafgift af de lønsumsafgiftspligtige aktiviteter.

Hvis du har ansatte

Hvis du har ansatte, skal du angive lønsumsafgift 5 gange om året. Du skal angive 4 kvartalsangivelser og 1 årsangivelse. Kvartalsangivelserne bliver kaldt a conto-angivelser. Lønsumsafgiften skal beregnes på grundlag af lønningerne.

Angivelsesfristerne for kvartalsangivelser:

1. kvartal

15. april

2. kvartal

15. juli

3. kvartal

15. oktober

4. kvartal

15. januar

Ved årsangivelsen skal den endelige lønsumsafgift vedrørende lønningerne og overskuddet angives. Hvis virksomheden har kalenderåret som regnskabsår, er fristen den 15. august året efter.

Kontakt din revisor for rådgivning om lønsumsafgift.

Kilde: skat.dk

Facebook
Twitter
LinkedIn