Tilmeld nyhedsbrev
Så holder vi dig opdateret.

Undgå 6 typiske fejl, når du søger om momskompensation

Hvert år kontrollerer Skattestyrelsen en række ansøgninger for at se, om de stemmer overens med reglerne. I deres kontroller støder de på nogle typiske fejl, som de vil hjælpe dig med at undgå ved at informere om de 6 typiske fejl, som Skattestyrelsen ser. Skattestyrelsen har et mål om, at ingen skal have udbetalt for meget eller for lidt.

 

De 6 typiske fejl er:

  1. Der søges for udgifter, der ikke er moms på (f.eks. forsikringer, aviser og husleje). Tjek din faktura, om der står dansk moms på.
  2. Fakturaer opfylder ikke kravene (f.eks. ved udlæg, hvor en faktura er udstedt til privatperson frem for organisationen – eller ved MobilePay-betalinger, hvor det ikke fremgår, hvem der har betalt, eller om der er dansk moms på). For at opfylde kravene skal der på fakturaen stå dansk moms på, hvornår udgiften er afholdt, hvad varen/ydelsen er, og at du som organisation står som modtager på fakturaen.
  3. Der ansøges for private udgifter til foreningens personale og frivillige (f.eks. kost, te, kaffe og frugt). Det er alene udgifter afholdt i forbindelse med den momsfrie almenvelgørende aktivitet, I kan ansøge for.
  4. Der medregnes udgifter fra et andet kalenderår. Du kan kun ansøge om udgifter faktureret for det kalenderår, du ansøger for.
  5. Ved beregning af egenfinansieringsgraden medregnes indtægter, der ikke skal indgå. F.eks. tidligere modtaget momskompensation, momspligtige indtægter, lønrefusioner, urealiserede kursgevinster mv.
  6. Ved beregning af egenfinansieringsgraden medregnes offentlige tilskud i den private indtægt. Undersøg, om tilskuddet kommer fra en offentlig institution.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til momskompensation, ansøgningsprocessen eller til at beregne egenfinansieringsgraden, så kontakt din revisor eller læs mere på skat.dk/momskompensation.

Facebook
Twitter
LinkedIn