Tilmeld nyhedsbrev
Så holder vi dig opdateret.

Digital bogføring for personligt ejede virksomheder og foreninger m.fl. træder i kraft den 1. januar 2026

Erhvervsministeren har d. 21. marts 2025 efter høring af skatteministeren og partierne bag bogføringsloven udstedt en bekendtgørelse, som sætter pligten til digital bogføring i kraft den 1. januar 2026 for personligt ejede virksomheder og foreninger m.fl. med en nettoomsætning, der overstiger 300.000 kr. Samtidig har Erhvervsstyrelsen lavet visse konsekvensændringer i de gældende bekendtgørelser. Dermed er digital bogføring implementeret for alle de omfattede virksomheder.

Anvendelsen af digitale bogføringssystemer udgør en hjørnesten i regeringens målsætning om at skabe administrative besparelser i virksomhederne ved at digitalisere og automatisere centrale forretningsprocesser, herunder elektronisk samhandel, automatisering af bogføring og datadeling med myndigheder og samarbejdspartnere. Det er via bogføringssystemerne, at virksomhedernes forretningsprocesser digitaliseres og automatiseres.

Virksomhedernes administrative opgaver, såvel faktureringsprocesser som indberetninger til myndighederne, er i dag præget af ressourcekrævende manuelle arbejdsgange. Digitale bogføringssystemer, der understøtter automatisering af bogførings- og regnskabsprocesser, giver mulighed for at automatisere mange af disse manuelle arbejdsgange. Det er det, som man kalder Automatisk Erhvervsrapportering.

Samtidig giver digital bogføring større sikkerhed for opbevaring af registreringer af virksomhedens transaktioner og bilag, der dokumenterer disse. Det er en fordel for virksomhederne, fordi de på en sikker og overskuelig måde altid har adgang til forretningskritiske oplysninger. Det er også en fordel for samfundet, fordi myndigheder har en let og sikker adgang til nødvendige oplysninger ved kontrol.

Inden ikrafttrædelsen af pligten til digital bogføring for ikke-regnskabspligtige virksomheder har Erhvervsstyrelsen gennemført en evaluering af de foreløbige erfaringer med digital bogføring. Evalueringen viser, at omkostningerne for virksomhederne ved digital bogføring er væsentligt mindre end tidligere forventet, og besparelsen derfor væsentligt højere. Digital bogføring vil spare danske virksomheder for op til 3,5 milliarder kr. om året netto mod oprindeligt forventet ca. 2,9 milliarder kr. netto årligt. Samtidig viser evalueringen, at der er mange digitale bogføringssystemer på markedet, som kan tilgodese behovene hos forskellige typer virksomheder, også systemer som tilbyder enkle og prisbillige løsninger til mindre virksomheder.

På denne baggrund har der under den offentlige høring været bred opbakning til at sætte kravet om digital bogføring i kraft for ikke-regnskabspligtige virksomheder med en nettoomsætning over 300.000 kr. fra 1. januar 2026.

Fra 1. januar 2026 bliver disse virksomheder omfattet af pligten til digital bogføring:

  • Personligt ejede virksomheder med en omsætning over 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år.
  • Foreninger med en erhvervsmæssig omsætning over 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år.
  • Årsregnskabspligtige datterselskaber af finansielle virksomheder, forsikringsvirksomheder og ATP, som har været undtaget tidligere, fordi de bruger et koncernforbundet bogføringssystem.

 

Erhvervsstyrelsen har lagt praktisk orienteret og lettilgængelig information ud på Virksomhedsguiden, som er beregnet på at hjælpe mindre virksomheder med at vælge og at anvende et digitalt bogføringssystem.

Bliv klar til digital bogføring med Virksomhedsguiden

Facebook
Twitter
LinkedIn