I april 2025 vedtog Folketinget en ny lov om lempelse af overdragelse af aktive familievirksomheder til nærtstående ved gave eller udlodning fra dødsbo. Satsen nedsættes fra 15 % til 10 %. Reglen har virkning for overdragelse af gaver efter 1. oktober 2024, eller hvis afdøde er afgået ved døden den 1. oktober 2024 eller senere.
Det er nu også vedtaget, at fra 1. januar 2027 vil søskende indgå i kredsen af nærtstående på lige fod med børn, børnebørn osv. Det betyder bl.a., at man – afgiftsfrit – kan give sine søskende 76.900 kr. (2025) hvert år. Beløb derudover pålægges 15 % i afgift.
Ved lovændring i maj 2024 blev det i øvrigt vedtaget, at søskende fra 1. januar 2027 vil være en del af familiekredsen, der kun skal betale 15 % i boafgift – uanset at afdøde ikke er barnløs.
Andre gaver eller udlodninger fra dødsboer end aktive virksomheder pålægges fortsat en afgift på 15 % for nærtstående.
Hvilke virksomheder kan overdrages?
Betingelserne for succession er overført til denne lov således, at det kun er aktive virksomheder, der kan overdrages med lav afgift. Virksomhedsoverdragelse med succession betyder, at erhververen af nogle aktiver indtræder i overdragerens skattemæssige stilling i forbindelse med overdragelsen. Ved aktiv virksomhed menes, at virksomheden ikke er omfattet af ”pengetanksbegrebet”. Pengetanksbegrebet ændres dog ved denne lov – se senere i denne artikel.
For det første er der krav om forudgående ejerskab hos afdøde/gavegiver, således at erhvervsvirksomheden skal være ejet i mindst 1 år før dødsfaldet eller gavedispositionen. For det andet gælder der et krav om opretholdelse af ejerskabet til virksomheden hos arvingen/gavemodtageren i en periode på mindst 3 år efter generationsskiftet.
Dernæst er det en betingelse, at ejerskabet af virksomheden – før og efter overdragelsen – består af aktive personer. Det betyder, at ejeren skal have deltaget i ikke uvæsentligt omfang i virksomhedens drift.
Det er ikke en betingelse, at virksomheden overdrages ved succession – men kun at betingelserne for succession er opfyldt.
På enkelte punkter kan afgiftsnedsættelsen dog opnås, selvom overdragelsen ikke i praksis kan gennemføres med succession. Der kan f.eks. ikke ske succession ved udlodning fra skattefri dødsboer, fordi der ikke opstår en skattepligtig avance, men afgiftsnedsættelsen gælder i dette tilfælde. På grund af beløbsgrænserne for skattefri boer kunne mindre (iværksætter)virksomheder i modsat fald blive afskåret fra afgiftsnedsættelsen. Tilsvarende kan en overdragelse med tab ikke ske med succession, men omfattes ligeledes af afgiftsnedsættelsen, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. Dog skal skatteværdien af tabsfradraget hos overdrageren reduceres med afgiftsnedsættelsen.
I modsætning til succession er det heller ikke en betingelse for nedsat afgift, at arvingen/gavemodtageren er skattepligtig til Danmark.
For at sikre tryghed og forudberegnelighed for virksomhederne i forhold til reglerne for værdiansættelse af virksomheden i forbindelse med generationsskifte er det vedtaget, at de familieejede virksomheder skal have et retskrav på at anvende en skematisk metode til opgørelse af virksomhedens værdi. Det anbefales at søge professionel hjælp til værdiansættelse af virksomheden.
Lempelse af pengetanksbegrebet ved succession
Indtil nu har udlejning af ejendomme, med undtagelse af bortforpagtning af landbrug, skovbrug mv., været omfattet af pengetanksreglerne, hvorfor disse ejendomme hidtil ikke kunne succederes.
Efter 1. januar 2025 vil det være muligt at succedere i aktive udlejningsejendomme. En udlejningsejendom er aktiv, hvis ejeren er med i beslutningsprocesserne – f.eks. valg af ny lejer, beslutninger om ombygninger mv.
Det er en betingelse, at ejendommen har været ejet i mindst 1 år før overdragelsen og i hele denne periode har været aktivt udlejet, eller at den indgår i en samlet virksomhed med aktiv udlejning af fast ejendom, der har været ejet i mindst 1 år.
Når der nu kan succederes i disse ejendomme, betyder det også, at der kun skal betales 10 % i bo- og gaveafgift af disse ejendomme.
Søg råd og vejledning hos din revisor, hvis du ønsker at foretage et generationsskifte af familievirksomheden.
Skrevet af Hanne Henningsen, formand for skatteudvalget, FDR og registreret revisor, I.H.Revision